Jehněčí navarin Zdeňka Pohlreicha

22. dubna 2024 Zdeněk Pohlreich https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannencz/pottenpannenmedia/auto%C5%99i/zdenek_pohlreich_auf.jpg?ext=.jpg
Jehněčí navarin Zdeňka Pohlreicha
Připravte si křehké jehněčí maso v jarní zelenině, jak ho vaří šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Doba přípravy: 2 hodiny

Počet porcí: 4

Počet kalorií: 565 kcal/porce
Jehněčí navarin Zdeňka Pohlreicha

Recept Zdeňka Pohlreicha na jehněčí s jarní zeleninou je tentokrát z jeho kuchařky Fresh kuchyně, vydané nakladatelstvím Sevruga. Kuchařku zakoupíte na e-shopu tohoto Mistra kuchaře www.zdenekpohlreich.cz/products/kucharky. Zdroj textu a foto: Zdeněk Pohlreich, Fresh kuchyně, nakladatelství Sevruga.

Ingredience

  • 800 g vykostěné kýty z mléčného jehněte
  • 850 ml kuřecího vývaru
  • 250 ml suchého bílého vína
  • 150 g brambor (ideálně druh Ratte)
  • 100 g zelených fazolek
  • 80 g hrášku
  • 2 jarní cibulky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje

Postup

Maso očistěte, zbavte případných blanek a nakrájejte na 4cm kostky. Osolte ho, opepřete a obalte v mouce.
V hrnci rozpalte 2 lžíce oleje, přebytečnou mouku oklepejte a maso postupně restujte ze všech stran dohněda, trvá to zhruba 5 minut.
Vkládejte do hrnce jen tolik masa, kolik se vejde v jedné vrstvě, aby se maso smažilo a nedusilo.
Opečené kousky vyjměte, položte na talíř a  

pokračujte stejným způsobem se zbylým masem.
Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo. Cibuli restujte ve stejném hrnci na zbylém oleji dozlatova, zhruba 1–2 minuty, přidejte česnek a opékejte 2 minuty. Seškrabujte přípečky z masa a vmíchejte je do základu.
Vlijte protlak, restujte cca 1 minutu, přilijte víno, a vařte cca 5 minut, než se odpaří alkohol.

Vraťte zpět maso, zalijte vývarem, přidejte tymián a bobkový list, přiklopte, snižte teplotu na střední a duste doměkka, asi 45–60 minut.
Mezitím omyjte brambory, mladé hezké nemusíte loupat a přepulte je. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky, jarní cibulku nadrobno.

Zhruba po 45–60 minutách dušení masa vyzkoušejte, jestli je téměř měkké, a přidejte brambory a mrkev, duste dalších 10 minut.
Jako poslední přidejte fazolky, duste 5 minut, přisypte hrášek a jarní cibulku a duste ještě 5 minut, až je vše dokonale měkké. Případně podle chuti dosolte a opepřete.

Související a doporučené produkty